– Det kan nok bli temmelig fullt, ja, sier prosjektleder Bernt Krogh.

Så stort
Det nye anlegget ved Mosvangen består av tre basseng. Det store måler 25 ganger 15 meter, like langt som det gamle bassenget på Våland, men noe bredere. Bassenget er også 20 centimeter dypere enn det gamle. Det vil kanskje komme som en overraskelse på noen når de spreller med bena og oppdager at bassenget er to meter dypt over det hele.

Barnebassenget er bare 60 centimeter dypt, og måler 123 kvadratmeter. De aller minste kan boltre seg i babybassenget, en vannflate på 27 kvadratmeter og en dybde på 30 centimeter.

Så varmt
Godt og varmt skal det også bli, selv når været ellers er surt og kaldt. Hovedbassenget skal holde behagelige 28 grader. De to små bassengene blir ytterligere fem grader varmere.

Den deilige varmen kommer fra 26 energibrønner, hver og en 300 meter dype, boret rundt i nærområdet.

– Vi har faktisk åtte kilometer med energibrønner. Det er ganske spesielt, sier en stolt prosjektleder.

Selv er han mest opptatt av å framheve arkitekt Laila Løhre, som har tegnet anlegget.

– Stavanger er den byen i Norge som har bygd flest svømmeanlegg de siste årene. Selv blir jeg pensjonist i slutten av måneden, så dette blir mitt siste prosjekt. Men nå har jeg blitt bedt om å bistå i Oslo, der de ikke har bygd nye bassenger på aldri den tid. Det blir nok noen turer til Oslo framover, sier Krogh.

Så lenge
Gamlingen får Norges beste åpningstider for et utendørs svømmeanlegg. Mandag til fredag 06.00 – 22.00, lørdag 09.00 – 18.00 og søndag 11.00 – 18.00. Flertallspartiene i bystyret vil også slå ekstra på stortromma og innfører et forsøksprosjekt med fire ekstra timer på lørdagskvelden, vel å merke når været er bra. Det skal altså være mulig å svømme fram til klokken 22, også på lørdag.

Så mange
Nytilsatt daglig leder er Rasmus Gjesdal (ja, han har spilt ishockey). Han er forberedt på litt kaos de første dagene.

– Det som begrenser inntaket av folk er antall personer i bassenget. For å bevare god vannkvalitet er grensen satt ved 90 personer per time. Vi må nok kjøre et opplegg med strikk rundt ankelen den første tiden, og heller etter en stund anmode de med for eksempel rød strikk om å forlate bassenget for å gi plass til neste pulje. Vi vil heller ha 1000 gjester som er fornøyd med å ha fått prøve bassenget, enn 200 som er superfornøyde og 800 som står utenfor og er sure, sier Gjesdal.

Billettprisene ligger på samme nivå som de øvrige kommunale svømmeanleggene. Billetten gjelder for halvannen time.

Så dyrt
Prislappen på anlegget i Mosvannsparken ligger på drøyt 130 millioner kroner. Ifølge prosjektleder Krogh får kommunen mye for pengene.

Det skyldes at kommunen fikk 24 millioner fra Vegvesenet for den gamle tomta på Våland. Videre kommer 30 millioner tilbake fra staten i form av momskompensasjon. Ytterligere 17 millioner kommer fra Kulturdepartementet i form av tippemidler. Dermed er regningen for kommunen redusert til snaut 60 millioner.

Åpningen
Ordfører Christine Sagen Helgø stod for den offisielle åpningen av svømmeanlegget Gamlingen. Til åpningen hadde kommunen også invitert 50 medlemmer i Gamlingens venner, i tillegg til Tjensvoll-elevene. Alle som har vært med på byggeprosessen var også invitert, sammen med en del av byens politikere.