Historisk sus over Øglændskvartalet

Øglændskvartalet, Sandnes

I Sandnes går togskinnene tvers gjennom sentrum. Det har lagt premissene for Øglændskvartalet, et boligkompleks med 65 boenheter på åtte etasjer.

Øglændskvartalet er et hesteskoformet boligkompleks. Prosjektet er reist på tomten etter et gammelt Øglændbygg, som rommet blant annet damekonfeksjon, herrekonfeksjon, barneklær og parfymeri. Der var supermarked i kjelleren og en stor kafeteria på toppen. Øglændsbygget var litt eksklusivt, og for lokalkjente gir navnet fortsatt positive assosiasjoner.

Prosjektil har vært byggherreombud i prosjektet – altså byggherrens høyre hånd i totalentreprisen.

Løsning og kvalitet

– Byggherreombudets oppgaver er blant annet å utarbeide beskrivelser og tilbudsgrunnlag sammen med byggherre, basert på behov og analyser av prosjektet, sier Håvar Gya fra Prosjektil.

Prosjektil har vært med i hele prosjektet, og hatt ansvar for å følge opp kontraktene og gi råd under utførelsen. I tillegg skal byggherreombudet evaluere entreprenørens løsninger og kvaliteter, gjennomføre overtakelse og påse at nødvendig dokumentasjon leveres til rett tid og med rett innhold.

I tillegg til å være byggherreombud har Prosjektil også hatt oppgavene uavhengig kontroll og SHA (sikkerhet, helse og arbeidsmiljø).

Bygg og fjernvarme

Bygget er reist på en parkeringskjeller, støpt av vanntett betong. Store deler av Sandnes sentrum ligger på utfylt masse, og saltvannet står høyt i grunnen. Råbygget består av stedstøpte vegger og dekker, med bærende stål i randsoner. Fasadene er dekket med kledning som kler industribyen, den tidligere teglsteinsbyen Sandnes. Her er en fin variasjon mellom rød teglstein, aluminium og enkelfals, liggende panel.

Leilighetene varierer i størrelser fra 30 til 140 kvadratmeter. Innvendige vegger er en blanding av stedstøpte skillevegger og gipsvegger. Oppvarmingen av boligene er fjernvarme, varmen fordeles via rør i gulvene i oppholdsrom. Også forbruksvannet varmes opp via fjernvarme, det sparer blant annet beredere i hver boenhet.

To av bygningskroppene er åtte etasjer høye, de øvrige er fem. Utvendige tak er plasstøpt på hele prosjektet, men på de lavere blokkene, 50 prosent av leilighetsbyggene, er taket dekket med sedum.

Godt samarbeid

– Dette prosjektet har vært spennende og utfordrende. Et prosjekt midt i byens kjerne har krevd mye dialog med naboer og kommunen. Vi har hatt et svært godt samarbeid med ubyggeren Scandinavian Property Group, sier Håvar Gya i Prosjektil.

Alle boligene er nå ferdigstilt. Godt arbeid fra totalentreprenør Skanska har ført til vellykkede overleveringer av boliger til fornøyde kjøpere. Nå gjenstår noe arbeid ute, og i tillegg vil hele første etasje fylles med treningssenter, vinbar, restaurant og noen kontorer. Her er Prosjektil prosjektleder.

– Når hele Øglændkvartalet er ferdig så vil dette være et særegent og flott tilskudd til byen, med nye boliger, torg, natur, rekreasjoner, restauranter og møteplasser, sier Gya.

Fakta

Sted: Sandnes

Prosjekttype: Nybygg boliger og næring

Bruttoareal: 9.665 m², inkludert parkering og næring

Byggherre: Øglændhuset AS, ved Scandinavian Property Group

Totalentreprenør: Skanska Norge

Kontraktssum eks. mva.: 195 millioner kroner

Byggherreombud: Prosjektil

Arkitekt: Sjo Fasting

Ta kontakt

No data was found
FLERE AKTUELLE SAKER FRA PROSJEKTIL