Fikk drømmejobben i Prosjektil

Kjetil Arvesen Nesheim ga opp skolen etter å ha blitt mobbet. Først 25 år seinere tok han utdanning han ønsket – og har fått drømmejobben.

Kjetil (46) ble mobbet og droppet ut av skolen. 25 år etter fulgte han drømmen og har imponert alle.

Tekst og foto: Avisen Varden

– Det har vært en lang reise, sier 46-åringen selv hjemme på kjøkkenet i Håvundveien i Skien.

Alle rundt ham er imponert over hvordan han har kommet dit han er i dag.

Vanskelig skoletid

– Bak rattet i en lastebil har du god tid til å gruble. Jeg grublet i årevis over at jeg ikke hadde fått ivaretatt min egne evner og ressurser. Jeg tenkte på at jeg hadde både far og søster som er ingeniører.

Kjetil, som vokste opp i Lunde, er klar på hvorfor det ikke ble noen videre utdanning etter ungdomsskolen enn ett år på videregående i Bø. I oppveksten strevde han med mobbing.

– Dette gjorde at skolen ble vanskelig for meg helt fra tidlig ungdomstid. Jeg hadde mer enn nok med å komme meg gjennom skolehverdagen. Jeg gikk ut av ungdomsskolen med ok karakterer, uten å gjøre skolearbeid, forteller 46-åringen. Tross dette har han alltid følt at skole har ligget for ham.

Unggutten Kjetil søkte til musikkmiljøet og drømte tidlig i 20-årene om å bli musiker. Men før han visste ordet av det, var han voksen og måtte tjene penger. Han fikk seg jobb i anleggs- og transportbransjen. Mens musikken forble hobby, med eget lydstudio i huset.

Ble utbrent

Tobarnsfaren hadde tjent til livets opphold som lastebilsjåfør i ni år da han ble utbrent av 60–70 timers arbeidsuker. Etter å ha gått sykmeldt et år, bestemte han seg i 2016 for å sette seg på skolebenken igjen. Da hadde tanken om å omskolere seg fått modne lenge.

Da året som sykemeldt ebbet ut, ble avgjørelsen om å stake ut en ny kurs tatt i samråd med lege, arbeidsgiver og Nav, som han har bare lovord om.

Takket være arbeidsavklaringspenger fikk Kjetil muligheten til i første omgang å fullføre videregående skole hos Folkeuniversitetet, i 2016.

Ut med toppkarakterer

Det gikk strålende, kan studierådgiver Laurie Lillefjære ved Folkeuniversitetet bekrefte overfor Varden.

– Han er den eneste jeg har opplevd som har gått ut med 6-er i alle fag. Han blomstret veldig hos oss. En solskinnshistorie, sier Lillefjære.

Så imponert ble Folkeuniversitet av Kjetils innsats for å studere videre til å bli ingeniør, at han ble forespurt i vinter om han kunne medvirke i en reklamefilm og i en «story» for Folkeuniversitetet. Det kunne han.

Anbefaler andre

Han anbefaler andre å gripe sjansen til å omskolere seg når de får den.

– Jeg tror folk er litt redde for at det blir så vanskelig og tøft. Men når du er førti pluss, får du mye gratis ved å ha levd et liv. Det er for eksempel lettere å se sammenhengen mellom fagene når du er voksen enn i 17-18-års alderen, påpeker 46-åringen.

Han forteller at han fant det interessant og morsomt å skaffe seg generell studiekompetanse som voksen.

Han fulgte opp de tre neste årene med å ta bachelorgrad på Universitetet i Sørøst-Norge, i plan og infrastruktur.

Etter fullført ingeniørutdanning søkte han på 30–40 jobber og var på sju åtte intervjuer før det ble endelig napp hos Prosjektil Sør AS på Rødmyr. Der starter Kjetil Arvesen Nesheim 3. mai som rådgivende ingeniør innen vei, vann og avløp.

– Imponerende guts

Per Helge Ollestad er daglig leder for det nyetablerte selskapet. Han forteller at søknadsbunken tellet 53 søkere.

Hvorfor ble Arvesen Nesheim en av de tre som fikk jobben?

– Jeg ble imponert over det han har gjort i voksen alder. Han har en guts som imponerer. Så har han rett utdanning, for all del, pluss praktisk erfaring, oppsummerer Ollestad. Fra 15. august talte firmastaben fire ansatte.

Kjetil Arvesen Nesheim sitter med et svært godt inntrykk av den erfarne arbeidsgiveren og regner med at det kommer til å gå unna fra første arbeidsdag. Han har delt sine forventninger på Facebook, hvor han skriver: «Etter mange år med omskolering skal jeg endelig ut i arbeidslivet igjen! Gleder meg som en unge!»

De to snart voksne døtrene som går på videregående, synes også det er stas med det pappa har gjort. Han håper han har inspirert dem til hva som er mulig bare man jobber hardt for det.

FLERE AKTUELLE SAKER FRA PROSJEKTIL